Välkommen till Teuva!

 

Teuva är en livaktig kommun med ca 6 000 invånare i Sydösterbotten i Suupohja region. Avståndet till Vasa och Seinäjoki är ca 80 km och till Helsingfors 360 km. Teuva är känd bl.a. för sin olympiska medaljör Pauli Nevala, idrottsföreningen Teuvan Rivakka och sina företags kvalitativa produkter.

Landskapet i Teuva är i huvudsak slättland. Bland natursevärdheterna kan nämnas främst Parra-berget med sina stenfält.

Jordbruket är levande i Teuva och byarna livskraftiga. Utöver drygt 280 jordbruk finns det ca 400 företag och yrkesutövare. Bland industriföretagens produkter kan nämnas bl.a. kretskort, betongelement, kokkärl avsedda för storkök, militärkök, jordbruk mm, bastuaggregat, verktyg, möbler, tryckbehållare och industrins rörsystem.

I Teuva ligger Europas största och mest mångsidiga utbildnings- och teknologicentrum inom trä- och möbelbranschen TEAK.

Kulturhuset Orrela erbjuder utställningar och evenemang året runt. Cyklingens specialmuseum "Pyörätalli" (Cykelstall) är det enda museet i Finland, som specialiserat sig till cyklar och cykling.

I Fritidscentret Parra kan man njuta av motionens fröjder och vacker natur året runt. Parra slalomcentrum - Snowpark Parra är populärt under vintern bland slalomåkare och skidåkare i alla åldrar.Inom området finns det tre backar/liftar och närmare 100 km skidspårsnät med sina pausstugor och kojor . Sommartid kan man vandra, plocka bär, spela frisbeegolf eller ta sig ett bad i en svalkande damm. Inkvartering finns att få i en trivsam semesterstuga eller så kan man slå sitt läger i ett särskilt husvagnsområde. Pappilankangas fritidsområde erbjuder också mångsidiga motionsmöjligheter.

I Parra arrangeras årligen ett originellt evenemang "Samling av flyttbara bastubyggnader", som samlar tusentals bastuvänner för att bekanta sig med och basta i de mest intressanta och originella bastu-utrymmen.

Utöver semesterstugorna i Parra erbjuder även Laurila Wisiitti i Teuva centrum, Loma-Opintola i Norinkylä och Mäki-Laurila i Äystö inkvartering. Dessutom erbjuder Teuva församlings ungdomsgård lägerinkvartering för grupper på beställning. I Parra ligger ett populärt område för husvagnar.

SEVÄRDHETER:

Parra slalomcentrum - SNOWPARK PARRA

Natur-Parra

Kulturhuset Orrela med sina museisamlingar

Cyklingens specialmuseum PYÖRÄTALLI (Cykelstall)

Teuva kyrka, vars altartavla målats av "muminmamman" Tove Jansson

Ruinkyrkan (ruiner efter kyrkan som brann upp 1950)

Världens längsta spjut (26 m) i Natur-Parra

Teuva hembygdsmuseum

Teuva Kommun, Rasintie 1 A, FI-64700 TEUVA
Tel: +358-6-2413 4000
e-mail: kunta@teuva.fi, www.teuva.fi