Siirry pääsisältöön

Asiointi kirjastossa

Teuvan kirjasto

 

Voit katsoa videolta miten kirjastoklovni Jojo esittää kirjastosäännöt.

 

Teuvan kirjasto kuuluu Eepos-kirjastoihin, joilla on yhteiset käyttösäännöt ja maksut.

Kirjaston henkilökunta auttaa kirjastonkäyttöön liittyvissä asioissa, tiedonhaussa, erilaisten tietokantojen käytössä ja antaa myös lukuvinkkejä. Teuvan kunnankirjasto kuuluu Eepos-kirjastokimppaan. Voit antaa meille palautetta henkilökohtaisesti tai verkkokirjaston palautelomakkeella.

Kirjastokortti ja lainaaminen

Uuden lainaajan on kirjastokortin saadakseen ilmoitettava nimensä ja osoitteensa ja todistettava henkilöllisyytensä. Alle 15-vuotiaalta vaaditaan huoltajan suostumus. Ensimmäinen kirjastokortti on ilmainen. Kortti käy kaikissa Eepos-kirjastoissa.

Eepos-kirjastokorttihakemus (pdf)

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Ilman kirjastokorttia et voi lainata. Olet vastuussa kortillasi lainatusta aineistosta sekä alle 15-vuotiaan lapsen kortilla lainatusta aineistosta, jos sinut on merkitty lapsen huoltajaksi.

Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä heti kirjastoon. Uuden kortin saat kirjastosta todistamalla henkilöllisyytesi kuvallisella henkilötodistuksella. Uusi kortti maksaa kolme euroa.

Lainausautomaatin käyttämiseen tarvitaan kirjastokorttiin liitetty nelinumeroinen PIN-koodi. PIN-koodin saat kirjastosta. Sitä ei anneta tietoturvasyistä puhelimitse tai sähköpostitse. Kaikissa toimipisteissä voit lainata myös virkailijalta, eikä silloin tarvita PIN-koodia.

Laina-ajat

Laina-aika on yleensä 28 vuorokautta. Kahden viikon laina-aika on seuraavilla aineistoilla:

DVD- ja Blu-ray-levyt

lautapelit ja konsolipelit

nopeakiertoinen aineisto (esim. pikalainakappaleina olevat suositut romaanit)

Asiakas voi halutessaan saada lainoistaan eräpäivämuistutuksen sähköpostiin oman valinnan mukaan 1–5 päivää ennen eräpäivää. Teknisistä ongelmista johtuva muistutuksen tulematta jääminen ei kuitenkaan vapauta myöhästymismaksuista.

Lainauksen jälkeen asiakas saa mukaansa kuitin, josta näkyvät kaikki lainatut teokset ja niiden eräpäivät. Kuitista näkyy myös mahdollisen velkasaldon suuruus.

Palautus ja myöhästymismaksut

Voit palauttaa Eepos-kirjastosta lainatun aineiston mihin tahansa Eepos-kirjastoon.

Jos teoksia ei palauteta ajoissa, niistä joutuu maksamaan myöhästymismaksua. Maksun suuruus on 10 snt/laina/vrk, joka alkaa kertyä 2 vuorokauden kuluttua eräpäivästä. Lastenosastojen aineistoista myöhästymismaksut peritään dvd- ja Blu-ray-levyistä sekä konsolipeleistä. Muista lastenosastojen aineistoista myöhästymismaksuja ei peritä lainkaan.

Aukiolojen ulkopuolella palautuslaatikkoon palautettu aineisto käsitellään seuraavana kirjaston aukiolopäivänä. Aukioloaikojen ulkopuolella palautetusta, myöhässä olevasta aineistosta kertyy myöhästymismaksua kiinnioloajalta kirjaston maksukäytäntöjen mukaisesti. Aineiston palauttaminen palautusluukun kautta on asiakkaan omalla vastuulla.

Mikäli teoksista ei ole varauksia, niitä voi uusia Eepos-verkkokirjastossa, puhelimitse tai tulemalla kirjastoon. Lainojen uusimiseen verkkopalvelussa tarvitaan kirjastokortin numero ja PIN-koodi (sama, jolla voi lainata automaatista).

Varaukset

Lainassa, hyllyssä ja hankinnassa olevaa aineistoa voi pääsääntöisesti varata. Varausta tehtäessä asiakas valitsee varauksen noutopaikan. Noutamattomasta varatusta aineistosta, jota ei ole peruttu noutoajan kuluessa, peritään yhden euron maksu.

Teuvan kirjaston aineistoon tehdyistä varauksista ei peritä maksua, mutta muihin Eepos-kirjastoihin tehdyistä seutuvarauksista peritään kahden euron kuljetusmaksu.

Toisen asiakkaan varaamaa teosta ei pysty lainaamaan.

Kuljetukset

Varattua aineistoa muista Eepos-kirjastoista kuljetetaan Teuvalle kerran viikossa. Pääsääntöisesti varaukset lähtevät muista kirjastoista torstaisin ja ne saapuvat Teuvalle perjantaisin lukuun ottamatta arkipyhistä johtuvia poikkeuksia.

Muissa Eepos-kirjastoissa kuljetukset käyvät 1–2 kertaa viikossa.

Käyttösäännöt

Eepos-kirjastojen käyttösäännöt kokonaisuudessaan (pdf).

Eepos-kirjastojen maksut ja Teuvan kirjaston omat maksut (pdf) 

Kaukolainat

Tarvittaessa Teuvan kirjasto tilaa asiakkaalle lainaksi aineistoa muualta Suomesta tai ulkomailta. Kaukolainaus on maksullista. Kotimaan kaukolaina maksaa 5 euroa, kaukolaina muista Pohjoismaista maksaa 10 euroa ja Pohjoismaiden ulkopuolelta 20 euroa.

Teuvan kirjasto laskuttaa vastaanottavalta kirjastolta Eepos-kirjastojen ulkopuolelle lähettämistään kaukolainoista 15 euroa/kaukolaina.

Rekisteriselosteet

Kirjaston asiakasluettelo on henkilörekisterilain mukainen henkilörekisteri, jota käytetään vain lainauksen valvontaan ja josta ei anneta tietoja kirjaston ulkopuolelle. Henkilötunnusta käytetään vain lainaajakortin antamista ja lainausoikeuden lakkaamista koskevissa tilanteissa sekä perintätilanteissa.

Julkisuuslain mukainen tietojärjestelmäseloste (pdf)

Henkilötietolain 10 § ja 24 § mukainen rekisteriseloste (pdf)