Teuvan kirjasto täyttää 170 vuotta

Juhlavuoden teema on vahvasti lukeminen ja lukemisen edistäminen, mutta muutakin on luvassa. Näille kirjaston juhlavuoden sivuille kerätään tietoa siitä, mitä tapahtumia on tulossa ja milloin. Painotus tulee olemaan syksyssä, mutta kevätpuolellekin on tarjolla tapahtumia.

Julkisista juhlavuoteen liittyvistä tapahtumista ja muista vuoden aikaan järjestetyistä tapahtumista ilmoitamme myös Suupohja.fi tapahtumakalenterissa. Osa tapahtumista on kohdistettu vain tietylle ryhmälle (esimerkiksi päiväkodin lapset tai koululaiset). Näistä emme ilmoita tapahtumakalenterissa, mutta kerromme niistä näillä sivuilla.

Tapahtumia

Ke 30.1. klo 10:00
Vauvateatteriesitys Metsän syli kirjastossa. Esityksen tarjoaa Draamapurkki. Kesto noin 30 min. Ota oma viltti mukaan.

Ke 20.3. klo 10
Leila Sjöblom-Varttila esittää nukketeatteriesityksen klassikkosadusta 'Punahilkka'. Esitys tarjotaan päivän aikana eri varhaiskasvatuksen lapsiryhmille ja eskareille, joten mahdollisimman moni pääsee mukaan. Kaikille avoin esitys on klo 10:00 kirjaston yläkerran lehtisalissa.

Sama esitys tarjotaan Sipilän päiväkodissa Tähkät-ryhmälle tiistaina 19.3. Esitys on osa Suomen Kirjastoseuran Kirjaston päivä -kamppanjaa. Samalla vietetään myös Minna Canthin päivää. 

Ti 9.4. klo 17-19
Teuva Kalevalaiset järjestevät yhdessä kirjaston kanssa suomen kielen ja Mikael Agricolan päivänä runokaraoke-tapahtuman, jossa Kalevalaiset lukevat kirjastolla ääneen runoja tauotta kahden tunnin ajan. Voit tulla kuuntelemaan lyriikkaa ohimennen tai vaikka koko ajaksi.

1.5. - 31.5. kirjaston aukioloaikoina
Päiväkotilasten askartelu- ja piirustusnäyttely. Toukokuussa kirjastolla on esillä lasten töitä siitä, mitä Teuvan kirjasto heille oikein tarkoittaa tai mitä on tullut mieleen jostain sadusta, joka on luettu.

11.5. - 26.5. ti - su klo 14-18 (maanantaisin suljettu)Kettukuva
Taidenäyttely - Janusz Grabianskin satukuvituksia
Puolalaisen kuvittajan ja graafikon Janusz Grabianskin alkuperäisteoksia on esillä Teuvalla Kulttuuritalo Orrelassa. Grabianski on kuvittanut useiden kirjailijoiden kuten H.C. Andersenin ja Grimmin veljesten klassikkosatuja. Näyttelyn yhteydessä on esillä myös Grabianskin kuvittamia kirjoja.

13. - 16.5. kirjaston aukioloaikoina
Yksi Teuvan kirjaston lattioista muuttuu viikon ajaksi Taikalattiaksi. Tule kokeilemaan ja ihmettelemään.

3.6. - 18.8.
Kesän lukukampanja "30 minuutin lukuhaaste". Lukukampanja, jossa jo vain yhden tehtävän suorittamisella on mukana palkinnon arvonnassa. Yhteensä haasteessa on kahdeksan osaa. Tule hakemaan kirjastolta vihkonen, jossa ovat kaikki haastetehtävät ja osallistu. Suoritetut tehtävät voi palauttaa kirjaston lainaustiskille aukioloaikojen puitteissa.

ke 12.6. klo 10:00
Satupiknik ja katuliitu-tapahtuma. Viime kesältä tuttu satupiknik järjestetään nyt kesäkuussa kirjaston nurmikolla. Sen jälkeen saa vapaasti piirtää kirjaston parkkipaikalla katuliiduilla. Sateen sattuessa pyrimme mahtumaan sisätiloihin.

ma 17.6. - 2.8. kirjasto aukioloaikoina
Eepos-kirjastojen kirjastokorttinäyttely on esillä lasten ja nuorten osastolle vievän luiskan varrella. Tule katsomaan minkälaisia kirjastokortteja vuosien varrella on ollut käytössä eri puolilla Eepos-aluetta.

ti 30.7. klo 12:00 - 17:00
Elolystien poistokirjamyynti. Perinteiseen tapaan hulvattoman halvat hinnat. Yksi teos 0,20 €/kpl ja nyt juhlavuoden erikoistarjouksena eurolla saa 10 kirjaa! Myynti on kirjaston pihalle pystytettävässä teltassa, joten sadekaan ei haittaa. Tule ja tee löytöjä. 

pe 9.8. klo 12:00 - 16:00
Kirjastolla vietetään Muumi-päivää Tove Janssonin 105-vuotissyntymäpäivänä. Teuvan Martat paistavat lättyjä pihalla ja kirjastossa on Muumi-aiheinen visailu, jossa tietenkin Muumi-aiheiset palkinnot. Tule mukaan hauskaan menoon!

2.9. - 13.12.
Aikuisten lukubingo. Lisätietoa myöhemmin...

to 10.10. klo 10:00
Tempauspäivä, jolloin kaikki kynnelle kykenevät teuvalaiset lukevat yhtäaikaa kirjaa puoli tuntia. Jaa kuva lukemisestasi somessa #teuvalukee ja #teuvankirjasto170. Osallistuneiden kesken arvotaan kirjapalkinto.

to 17.10. klo 18:00 - 23:00
Yökirjasto 12 - 16 -vuotiaille. Lisätietoa tulossa myöhemmin...

pe 15.11. klo 12:00 - 16:00
Kirjaston 170-vuotisjuhlapäivä. Juhlimme kirjastoa asiakkaiden kanssa. Tarkempi ohjelma myöhemmin.

Tulossa syksyllä
Jännityksen täyteinen kirjailijavierasilta... tarkempi sisältö paljastetaan myöhemmin.

Muuta juhlavuoteen kuuluvaaKirjastolehtiä tarjolla asiakkaille ilmaiseksi

Teuvan kirjasto lahjoittaa kirjan 1-vuotta täyttäville teuvalaisille ja heidän perheilleen. Lahjoitus toteutetaan yhdessä Teuvan neuvolan kanssa, jossa yksivuotisneuvolakäynnin yhteydessä perheelle annetaan lahjakortti, jota vastaan voi käydä kirjastolla hakemassa lapselle tarkoitetun kirjan. Samalla perhe voi tutustua kirjaston palveluihin, jos ne eivät ole ennestään tuttuja. Kirjalahjoitus tulee olemaan juhlavuoden jälkeen osa kirjaston perustoimintaa.

Kirjasto tarjoaa juhlavuoden ajan asiakkaille yläkerran lehtisalissa Kirjastolehden irtonumeroita mukaan otettavaksi. Jokaista lehteä on tilattu kymmenen kappaleen nippu, joka laitetaan esille omaan koteloonsa. Lehteä on myös lainattava kappale lehtikaapissa. Kirjastolehti on kirjastoalan ammattilehti ja kirjaston käyttäjien kulttuurilehti. Lehteä julkaisee Suomen kirjastoseura, joka on kaikille avoin kansalaisjärjestö.

Juhlavuoden kunniaksi haluamme kerätä Teuvan kirjastoon liittyviä muistoja nettilomakkeella. Muisto voi olla lyhyt tai pitkä; pääkirjastosta tai sivukirjastosta; eiliseltä tai vaikka 70 vuoden takaa. Muiston vuosikymmen olisi kuitenkin ihana tietää. Halutessasi voit tuoda valokuvia kirjastolle lainaan.
Muistoja voi tuoda kirjastolle myös paperimuodossa tai julkaista sosiaalisessa mediassa tagillä #muistojateuvankirjastosta
Muistoista kokoamme näyttelyn syksyn aikana.

Kirjasto käyttää vuoden aikana somessa tunnistetta #teuvankirjasto170. 

Juhlavuoden kunniaksi olemme hakeneet avustusta kirjastojen kehittämistoimintaan Aluehallintovirastolta ja myöteinen päätös toi 14 000 euroa käytettäväksi. Hankkeen nimi on 'Teuva lukee' ja sen kantavana teemana on lukemisen edistäminen. Hanke on suunnattu lapsille ja nuorille, eskarista aina lukion abeihin saakka. Kevään aikana hankkeen tarkempaa sisältöä suunnitellaan yhdessä koulujen ja eskareiden kanssa ja syksyllä on sitten toteutuksen aika. Tarkoitus on innostaa lapsia ja nuoria erilaisin keinoin lukemisen pariin. Hankkeen työntekijänä toimii Kati Aho ja muu kirjaston henkilökunta toimii mukana oman työn ohessa. Aiheesta lisää myös kirjaston blogissa.

***

Jos sinulla on jotain juhlavuoteen liittyvää mielessäsi, niin ota yhteyttä kirjastoon.
kirjastonjohtaja Aki Rossi, 040-126 3278, aki.rossi@teuva.fi