Teuvan kirjasto täyttää 170 vuotta

Juhlavuoden teema on vahvasti lukeminen ja lukemisen edistäminen, mutta muutakin on luvassa. Näille kirjaston juhlavuoden sivuille kerätään tietoa siitä, mitä tapahtumia on tulossa ja milloin. Painotus tulee olemaan syksyssä, mutta kevätpuolellekin on tarjolla tapahtumia.

Julkisista juhlavuoteen liittyvistä tapahtumista ja muista vuoden aikaan järjestetyistä tapahtumista ilmoitamme myös Suupohja.fi tapahtumakalenterissa. Osa tapahtumista on kohdistettu vain tietylle ryhmälle (esimerkiksi päiväkodin lapset tai koululaiset). Näistä emme ilmoita tapahtumakalenterissa, mutta kerromme niistä näillä sivuilla.

Tapahtumia

Ke 30.1. klo 10:00
Vauvateatteriesitys Metsän syli kirjastossa. Esityksen tarjoaa Draamapurkki. Kesto noin 30 min. Ota oma viltti mukaan.

Ke 20.3. klo 10
Leila Sjöblom-Varttila esittää nukketeatteriesityksen klassikkosadusta 'Punahilkka'. Esitys tarjotaan päivän aikana eri varhaiskasvatuksen lapsiryhmille ja eskareille, joten mahdollisimman moni pääsee mukaan. Kaikille avoin esitys on klo 10:00 kirjaston yläkerran lehtisalissa.

Sama esitys tarjotaan Sipilän päiväkodissa Tähkät-ryhmälle tiistaina 19.3. Esitys on osa Suomen Kirjastoseuran Kirjaston päivä -kamppanjaa. Samalla vietetään myös Minna Canthin päivää. 

Ti 9.4. klo 17-19
Teuva Kalevalaiset järjestevät yhdessä kirjaston kanssa suomen kielen ja Mikael Agricolan päivänä runokaraoke-tapahtuman, jossa Kalevalaiset lukevat kirjastolla ääneen runoja tauotta kahden tunnin ajan. Voit tulla kuuntelemaan lyriikkaa ohimennen tai vaikka koko ajaksi.

1.5. - 31.5. kirjaston aukioloaikoina
Päiväkotilasten askartelu- ja piirustusnäyttely. Toukokuussa kirjastolla on esillä lasten töitä siitä, mitä Teuvan kirjasto heille oikein tarkoittaa tai mitä on tullut mieleen jostain sadusta, joka on luettu.

11.5. - 26.5. ti - su klo 14-18 (maanantaisin suljettu)Kettukuva
Taidenäyttely - Janusz Grabianskin satukuvituksia
Puolalaisen kuvittajan ja graafikon Janusz Grabianskin alkuperäisteoksia on esillä Teuvalla Kulttuuritalo Orrelassa. Grabianski on kuvittanut useiden kirjailijoiden kuten H.C. Andersenin ja Grimmin veljesten klassikkosatuja. Näyttelyn yhteydessä on esillä myös Grabianskin kuvittamia kirjoja.

13. - 16.5. kirjaston aukioloaikoina
Yksi Teuvan kirjaston lattioista muuttuu viikon ajaksi Taikalattiaksi. Tule kokeilemaan ja ihmettelemään.

3.6. - 18.8.
Kesän lukukampanja "30 minuutin lukuhaaste". Lukukampanja, jossa jo vain yhden tehtävän suorittamisella on mukana palkinnon arvonnassa. Yhteensä haasteessa on kahdeksan osaa. Tule hakemaan kirjastolta vihkonen, jossa ovat kaikki haastetehtävät ja osallistu. Suoritetut tehtävät voi palauttaa kirjaston lainaustiskille aukioloaikojen puitteissa.

ke 12.6. klo 10:00
Satupiknik ja katuliitu-tapahtuma. Viime kesältä tuttu satupiknik järjestetään nyt kesäkuussa kirjaston nurmikolla. Sen jälkeen saa vapaasti piirtää kirjaston parkkipaikalla katuliiduilla. Sateen sattuessa pyrimme mahtumaan sisätiloihin.

ma 17.6. - 2.8. kirjasto aukioloaikoina
Eepos-kirjastojen kirjastokorttinäyttely on esillä lasten ja nuorten osastolle vievän luiskan varrella. Tule katsomaan minkälaisia kirjastokortteja vuosien varrella on ollut käytössä eri puolilla Eepos-aluetta.

ti 30.7. klo 12:00 - 17:00
Elolystien poistokirjamyynti. Perinteiseen tapaan hulvattoman halvat hinnat. Yksi teos 0,20 €/kpl ja nyt juhlavuoden erikoistarjouksena eurolla saa 10 kirjaa! Myynti on kirjaston pihalle pystytettävässä teltassa, joten sadekaan ei haittaa. Tule ja tee löytöjä. 

1.8. - 4.10.
Logonsuunnittelukisa alle 20-vuotiaille. Palauta työsi kirjastolle 4.10. klo 17 mennessä joko lainaustiskille tai sähköisesti osoitteeseen kati.aho@teuva.fi otsikolla "Logo-kisa". Kirjaston henkilökunnasta ja NuValaisista koostuva raati valitsee voittajatyön viikolla 41, jonka jälkeen yleisö saa äänestää suosikkiaan kirjastolla 1.11. asti. Palkinot jaetaan 15.11.

pe 9.8. klo 12:00 - 16:00
Kirjastolla vietetään Muumi-päivää Tove Janssonin 105-vuotissyntymäpäivänä. Teuvan Martat paistavat lättyjä pihalla ja kirjastossa on Muumi-aiheinen visailu, jossa tietenkin Muumi-aiheiset palkinnot. Tule mukaan hauskaan menoon!

Vastaa Muumi-päivän markkinointiin liittyvään palautekyselyyn. Kysely on auki elokuun loppuun saakka.

2.9. - 13.12.
Aikuisille suunnattu Juhlabingo. Lue kolme kirjaa ja osallistu kirjapalkinnon arvontaan.

to 5.9. klo 15:00 - 19:00
Kirjasto on mukana Aktiivinen Teuva -tapahtumassa TEAK:n tiloissa. #teuvallatapahtuu

ti 8.10. klo 10:00 - 11:00
Kirjasto osallistuu valtakunnalliseen Senior Surf -tapahtumaan. Tule kuuntelemaan kirjastolle tietoa ja opastusta Eepos-kirjastojen ja Celia-kirjaston äänikirjapalveluista.

to 10.10. klo 10:00

10.10. on suomalaisen kirjallisuuden päivä sekä Aleksis kiven päivä. Silloin on myös kirjasto 170-vuotta juhlavuoden tempauspäivä "Teuva lukee", jolloin kaikki kynnelle kykenevät teuvalaiset lukevat yhtäaikaa kirjaa puoli tuntia klo 10:00. Mukana ovat ainakin kirjaston henkilökunta ja Teuvan koululaiset.

Osallistu sinäkin mukaan ja jaa kuva lukemisestasi instagramissa #teuvalukee. Jos et pysty lukemaan klo 10, niin sen voi tehdä muunakin ajankohtana, mutta saman päivänä aikana. Osallistuneiden kesken arvotaan kirjapalkinto.

to 17.10. klo 18:00 - 22:00
Yökirjasto 12 - 16 -vuotiaille. Kirjasto tarjoaa hyytävän jännittävän illan kirjallisuuden, pelien ja elokuvan parissa.
Tule oman tyynyn ja peiton kanssa kirjastoon, etsi turvallinen soppi ja käperry lukemaan kauhukertomusta tai tule kuuntelemaan yläkertaan aaveen lukemaa tarinaa... Lisäksi voit pelata (lauta)pelejä tai napostella omia eväitä nauttien samalla kirjaston liemestä... Illan päättää karvoja nostattava (K-12) elokuvaesitys. Syyslomalla toteutettava yökirjasto on mukana Lukuloman hengessä. #lukuloma 

ti 29.10. klo 18:00 - 20:00
Jännityksen täyteinen ilta, kun Tiina ja Marko Hautala saapuvat kirjailijavieraiksi.
Klo 18 Marko Hautala kertoo jännitys- ja kauhukirjoistaan.
Klo 19 Tiina Hautala kertoo kummituskirjoistaan.

pe 15.11. klo 12:00 - 16:00
Kirjaston 170-vuotisjuhlapäivä. Juhlimme kirjastoa asiakkaiden kanssa. Kaikki ovat tervetulleita pistäytymään tai viihtymään pidempäänkin. Kirjasto on avoinna normaalisti juhlallisuuksien aikana.

Juhlapäivän ohjelma

to 12.12. klo 13:30
Teuvan ev.lut. seurakunnan kirkkokuoro tulee laulamaan joululauluja kirjastolle noin 20 minuutin ajaksi. Pistäydy kirjastolla ja virittäydy joulun tunnelmaan.

ma 16.12. klo 12:00 - 19:00
Komsin kylän joulukalenterin luukku nro 16 on kirjastolla.

Pysähdy askartelemaan joulukortteja Teuvan veteraaneille ja sotainvalideille
Teuvan kirjastossa klo 12.00-19.00

Kortit toimitetaan perille yhteistyössä Teuvan veteraanitoimikunnan kanssa.

Tervetuloa!

Muuta juhlavuoteen kuuluvaaKirjastolehtiä tarjolla asiakkaille ilmaiseksi

Teuvan kirjasto lahjoittaa kirjan 1-vuotta täyttäville teuvalaisille ja heidän perheilleen. Lahjoitus toteutetaan yhdessä Teuvan neuvolan kanssa, jossa yksivuotisneuvolakäynnin yhteydessä perheelle annetaan lahjakortti, jota vastaan voi käydä kirjastolla hakemassa lapselle tarkoitetun kirjan. Samalla perhe voi tutustua kirjaston palveluihin, jos ne eivät ole ennestään tuttuja. Kirjalahjoitus tulee olemaan juhlavuoden jälkeen osa kirjaston perustoimintaa.

Kirjasto tarjoaa juhlavuoden ajan asiakkaille yläkerran lehtisalissa Kirjastolehden irtonumeroita mukaan otettavaksi. Jokaista lehteä on tilattu kymmenen kappaleen nippu, joka laitetaan esille omaan koteloonsa. Lehteä on myös lainattava kappale lehtikaapissa. Kirjastolehti on kirjastoalan ammattilehti ja kirjaston käyttäjien kulttuurilehti. Lehteä julkaisee Suomen kirjastoseura, joka on kaikille avoin kansalaisjärjestö.

Juhlavuoden kunniaksi haluamme kerätä Teuvan kirjastoon liittyviä muistoja nettilomakkeella. Muisto voi olla lyhyt tai pitkä; pääkirjastosta tai sivukirjastosta; eiliseltä tai vaikka 70 vuoden takaa. Muiston vuosikymmen olisi kuitenkin ihana tietää. Halutessasi voit tuoda valokuvia kirjastolle lainaan.
Muistoja voi tuoda kirjastolle myös paperimuodossa tai julkaista sosiaalisessa mediassa tagillä #muistojateuvankirjastosta
Muistoista kokoamme näyttelyn syksyn aikana.

Kiitos kaikille muistonsa lähettäneille. Muistojen kerääminen on päättynyt.

Kirjasto käyttää vuoden aikana somessa tunnistetta #teuvankirjasto170. 

Juhlavuoden kunniaksi olemme hakeneet avustusta kirjastojen kehittämistoimintaan Aluehallintovirastolta ja myöteinen päätös toi 14 000 euroa käytettäväksi. Hankkeen nimi on 'Teuva lukee' ja sen kantavana teemana on lukemisen edistäminen. Hanke on suunnattu lapsille ja nuorille, eskarista aina lukion abeihin saakka. Kevään aikana hankkeen tarkempaa sisältöä suunnitellaan yhdessä koulujen ja eskareiden kanssa ja syksyllä on sitten toteutuksen aika. Tarkoitus on innostaa lapsia ja nuoria erilaisin keinoin lukemisen pariin.

Suunnitelmat ovat tarkentuneet ja syksyn aikana kirjaston henkilökuntaa osallistuu vanhempainiltoihin, kodin ja koulun päivään sekä vinkkaamme tai vedämme sanataidepajoja kaikille, eskareista abeihin. Lisäksi koululaisille tarjotaan kirjailijavierailu.

Hankkeen työntekijänä toimii Kati Aho ja muu kirjaston henkilökunta toimii mukana oman työn ohessa. Aiheesta lisää myös kirjaston blogissa.

***

Jos sinulla on jotain juhlavuoteen liittyvää mielessäsi, niin ota yhteyttä kirjastoon.
kirjastonjohtaja Aki Rossi, 040-126 3278, aki.rossi@teuva.fi