03.05.2024

ORRELA TÄYTTÄÄ 100 VUOTTA, Kalervo Niemelä kertoo podcast-sarjassa talon vaiheista

Kulttuuritalo Orrela täyttää 100 vuotta

Kalervo Niemelä kertoo podcast-sarjassa talon vaiheista

Kun nykyistä Orrelan taloa sata vuotta sitten rakennettiin, tarvittiin vain kahdeksan laihialaista kirvesmiestä ja yksi ilmajokinen muurari.

Pytinki tuli valmiiksi 14 viikossa ja siitä tuli niin näyttävä, että sitä kuvailtiin jopa maakunnan komeimmaksi. Rakennusta alettiin kutsua Uudeksi seurakuntataloksi. Vanha oli saanut väistyä pois uuden alta.

Vihkiäiset pidettiin adventtina 1924. Tilaisuuteen odotettiin niin suurta väentungosta, että lapset pyydettiin jättämään kotiin. Juhlaan saapui arvovaltaista väkeä, myös teuvalaissyntyinen pääministeri Lauri Ingman.

750-neliöinen Uusi seurakuntatalo täyttyi monenlaisesta toiminnasta ja se oli kovassa käytössä. Teuvan kuntakin tarvitsi jatkuvasti lisää tilaa.

Sota-aikana taloon evakuoitiin Postihallitus ja Räisälän kansanopisto. Myös Kansanhuollolle järjestyi tilat samasta rakennuksesta. Kesäkuussa 1941 siellä perustettiin JR58:n toinen pataljoona, ja paikka sai toimia myös kulkutautisairaalana, kun lavantautiepidemia riehui Teuvalla kyseisenä vuonna.

Kun tuli tuhosi Teuvan kirkon tammikuussa 1950, talosta tuli väliaikainen kirkko lähes neljäksi vuodeksi.

Koulukäytössäkin tiloja on tarvittu läpi historian: Orrelan talossa on käyty kansalaiskoulua, yhteiskoulua, keskikoulua, apukoulua, lukiota ja kansakoulua. Ammatillinen kurssikeskuskin on toiminut siellä, samoin kansalaisopisto.

Juhlavuoden kunniaksi Orrelan satavuotisesta historiasta on koostettu viisiosainen podcast, jossa opetusneuvos Kalervo Niemelä, 89, kertoo talon värikkäistä vaiheista. Hän muistelee myös 2000-luvun alkua, jolloin talossa tehtiin mittava remontti.

Niemelää, joka tuolloin toimi peruskorjausta ajaneen Teuvalaisen Kulttuurin Tuki ry:n puheenjohtajana, voi hyvällä syyllä kutsua Orrelan isäksi. Pitkälti juuri häntä ja hänen sinnikkyyttään on kiittäminen siitä, että tämä komea pytinki seisoo sijoillaan edelleen.

Podcastit kulttuuritalo Orrelasta on työstänyt toimittaja Pirjo Latva-Mantila Teuvalta ja ne on toteutettu osana Leader Suupohjan rahoittamaa Teuvan kulttuurin superkesä 2024 -hanketta.

Podcastit julkaistaan kuunneltaviksi viikoittain 3.5.2024 alkaen Spotityssä, josta hakusanalla Orrela/podcastit ja ohjelmat ja YouTubessa hakusanalla Orrela.

Lehdistötiedote 3.5.2024: Orrela täyttää 100 vuotta, Kalervo Niemelä kertoo talon vaiheista

 

VIISI TARINAA ORRELASTA

JAKSO 1
Läänin komein pytinki rakennettiin 14 viikossa
Kulttuuritalo Orrela täyttää tänä vuonna sata vuotta. Kun talo vuonna 1924 rakennettiin, sitä kuvailtiin läänin komeimmaksi rakennukseksi.
Eläkkeellä oleva opettaja, opetusneuvos Kalervo Niemelä on tutkinut Orrelan historiaa ja tuntee sen vaiheet perinpohjaisesti. Hän kertoo ajasta ennen vuotta 1924 sekä siitä, miksi 750-neliöinen Uusi seurakuntatalo eli nykyinen Orrela rakennettiin. Aikaa rakentamiseen kului ainoastaan 14 viikkoa!
Talolla on historiansa aikana ollut monta nimeä ja käyttötarkoitusta.
 

Teuvan kulttuurin superkesä 2024 -hanke