03.10.2024

Veden keittokehotus purettu vedenjohto-osuuskunta brottomin alueella. , tiedote päivitetty 3.10.2024

VEDENJOHTO-OSUUSKUNTA BROTTOMI JA KAUHAJOEN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖTERVEYS TIEDOTTAA

VEDENJOHTO-OSUUSKUNTA BROTTOMIN VETTÄ EI ENÄÄ TARVITSE KEITTÄÄ

Tiedote pdf-muodossa: Tiedote

Kauhajoen kaupungin ympäristöpalveluiden perjantaina 20.9.2024 antama keittokehotus Vedenjohto-osuuskunta Brottomin jakelualueelle ei ole enää voimassa.

Keittokehotus annettiin veden epäillyn saastumisen vuoksi. 24.9 ja 30.9 otetut näytteet olivat puhtaat eli niistä ei löytynyt koliformisia, enterokokkeja tai e.coli bakteereja

 

VEDENJOHTO-OSUUSKUNTA BROTTOMI TIEDOTTAA JUOMAVESI ON KEITETTÄVÄ VEDENJOHTO-OSUUSKUNTA BROTTOMIN JAKELUALUEELLA

27.9.2024 Päivitetty tiedote pdf muodossa 

17.9.2024 Vedenjohto-osuuskunta Brottomin vedestä otetusta vesinäytteestä on löydetty enterokokkeja. Suolistoperäisten bakteerien (enterokokkien, e. colin) esiintyminen voi johtua eläinten ulosteen aiheuttamasta saastumisesta tai muusta luonnosta peräisin olevasta tekijästä.
24.9.2024 otetutut näytteet olivat puhtaat eli niistä ei löytynyt koliformisia, enterokokkeja tai e.coli bakteereja. 30.9 otettaan lisää näytteitä, joiden tulos valmistuu 2.10 tai 3.10.
Brottomi on ryhtynyt 20.9.2024 selvittämään ongelman syytä. Verkostossa juoksutetaan vettä, jotta veden virtaus paranee.
Brottomi on myös jatkanut kloorin lisäämistä kaivoihinsa tavoitetasolla 0,5mg/l. Veden kloori ei aiheuta terveyshaittaa vaan turvaa talousveden mikrobiologisen laadun.

Kaikki juomavesi ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on keitettävä VÄHINTÄÄN 5 MINUUTIN AJAN

Veden käyttöohjeet on annettu tiedotteen lopussa.
keittokehotus koskee heitä, jotka käyttävät Vedenjohto-osuuskunta Brottomin vettä

Keittokehotus on voimassa, kunnes verkosto todetaan puhtaaksi koko keittokehotusalueella kahdella eri näytteenottokerralla. Jokaisen näytteenottokerran tulosten valmistuminen kestää noin 2-3 vuorokautta.
Keittokehotuksen arvioidaan päättyvän aikaisintaan keskiviikkona 2.10.2024, jos maanantain 30.9 näytteet ovat normaalit. Muussa tapauksessa keittokehotusta jatketaan.


VEDEN KEITTOKEHOTUS ON VOIMASSA SIIHEN SAAKKA KUNNES KEITTOKEHOTUKSEN POISTAMISESTA TIEDOTETAAN ERIKSEEN.

 

 

20.9.2024 Tiedote pdf -muodossa

17.9.2024 Vedenjohto-osuuskunta Brottomin vedestä otetusta vesinäytteestä on löydetty enterokokkeja eli suolistoperäisiä bakteereja. Suolistoperäisten bakteerien (enterokokin) esiintyminen voi johtua eläinten ulosteen aiheuttamasta saastumisesta tai muusta luonnosta peräisin olevasta tekijästä.

Brottomi on lisännyt vähäisiä määriä klooria tavoitetasolla 0,5mg/l kaivoihinsa. Veden kloori ei aiheuta terveyshaittaa vaan turvaa talousveden mikrobiologisen laadun.

Kaikki juomavesi ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on keitettävä VÄHINTÄÄN 5 MINUUTIN AJAN

Veden käyttöohjeet on annettu tiedotteen lopussa. Tilanteen kartoittamiseksi otetaan lisää näytteitä tiistaina 24.9.2024. Niiden tulosten valmistuttua asiasta tiedotetaan lisää.

VEDEN KEITTOKEHOTUS ON VOIMASSA TOISTAISEKSI. KEITTOKEHOTUS KOSKEE NIITÄ TALOUKSIA, JOTKA OVAT VEDENJOHTO- OSUUSKUNTA BROTTOMIN ASIAKKAITA JA HEITÄ OSUUSKUNTA TIEDOTTAA PERJANTAINA 20.9.24. JAKELUALUEEN SUUNTAAANTAVA KARTTA ON LIITTEENÄ. BROTTOMIN ALUE ON KARTASSA MUSTAN VIIVAN SISÄLLÄ.

Laitoksen toimittaman talousveden jakelualue ulottuu idässä Nisulanmäki, Pajuusto, lännessä tie 67, pohjoisessa Heikkurintie ja etelässä Ollintie.

Lisätietoja:

Vedenjohto-osuuskunta Brottomi Jarmo Pakkanen  puh. 050 3259159

Ympäristöterveystarkastaja Jukka Luotopuh. 0400 660 501

Markku Kohtala puh. 040 5146268

TALOUSVEDEN KÄYTTÖOHJEET SAASTUMISEN AIKANA

- Keitä kaikki juotavaksi tai ruuanlaittoon tarkoitettu vesi. Riittävä veden keittoaika on 5–10 min. Mikäli vesi kiehuu ja tulee keitetyksi ruuanlaiton yhteydessä, sitä ei tarvitse erikseen keittää.

- Kahvinkeittimessä tai vedenkeittimessä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi.

- Huuhtele vihannekset ja salaatit keitetyllä, jäähdytetyllä vedellä.

- Muista keittää myös mehun laimentamiseen ja jääkuutioiden tekemiseen käytettävä vesi.

- Siivoukseen, tiskaukseen, pyykinpesuun, peseytymiseen ja WC:n huuhteluun voit käyttää hanavettä aivan normaalisti. Hampaidenpesuun käytä keitettyä vettä. Huolehdi siitä, että pestyt astiat ja esimerkiksi leikkuualustat kuivuvat kunnolla ennen käyttöä