Terveydenhuolto

Suupohjan liikelaitoskuntayhtymän eli LLKY:n alueella siirryttiin yhteiseen lääkäripäivystykseen 1.10.2013 lähtien. Kaikki päivystystoiminta on Kauhajoen toimipisteen uusissa päivystystiloissa. Teuvalla on lääkärin vastaanottotoimintaa, mutta Teuvalle varataan aikaa vain ei kiireellisissä asioissa, oppilaan huoltaja varaa yleensä ajan. 

Näin ollen kaikki akuuttia hoitoa tarvitsevat asiakkaat hoidetaan Kauhajoella. Esimerkiksi akuutit sairaudet kuten flunssat, vatsakivut ja korvakivut sekä ensiapua vaativat asiakkaat (esim. tapaturmat/koulutapaturmat) hoidetaan Kauhajoella. 

Tämä vaikuttaa täällä kouluilla siihen miten esimerkiksi koulutapaturmaoppilaat ohjataan/hoidetaan. Koulun henkilökunta tai terveydenhoitaja ei saa kuljettaa lasta kuntarajojen ulkopuolelle. Tämä siksi, että mikään vakuutus ei korvaa, jos matkalla tapahtuu esim. kolari. Alaikäistä lasta kuljettaessa täytyy myös aina olla mukana lapsen huoltaja tai huoltajan määräämä muu aikuinen.

 

      
      
 

Terveydenhoitaja hoitaa koululla pienet kolhut ja naarmut. Kaikki suuremmat ensiapua vaativat hoidot (esim. haavat, jotka vaativat ompeleita) sekä röntgeniä ja lääkärin arvioita vaativat ongelmat kuuluvat päivystykseen. Koulupäivän aikana saatujen kolhujen paikkaus ja sairastumisten selvittely on osa kouluterveydenhoitaja työtä. Jos oppilas sairastuu äkillisesti tai loukkaantuu koulussa tai koulumatkalla, terveydenhoitaja tai opettaja arvioi tilanteen ja ottaa tarvittaessa yhteyttä vanhempiin. Terveydenhoitaja auttaa tarvittaessa hoitoon ohjauksessa. Kaikilla koulun aikuisilla on vastuu lapsen turvallisuudesta siihen saakka, kunnes vastuu lapsen hoidosta on siirtynyt huoltajalle.

Kouluterveydenhoitaja ei ole oppilaiden sairaanhoitaja, vaan sairastuneen lapsen hoidosta, sairaanhoidon järjestymisestä ja hoitoon viemisestä vastaa aina ensisijaisesti huoltaja. 

Kuumeista, vatsatautista tai yleensä sairasta lasta ei lähetetä kouluun tai arvioon terveydenhoitajalle, vaan oikea osoite on terveyskeskus, mikäli lapsen voinnista tarvitaan arviota. On hyvä tietää, ettei terveydenhoitaja ole koululla kokopäiväisesti ja aina paikalla.


Esikouluikäiset
Terveydenhoitajan terveystarkastukset tehdään Teuvan neuvolassa. Sieltä terveydenhoitaja osallistuu myös esikouluikäisten oppilashuoltoryhmiin. Välitöntä ensiapua antaa yhtenäiskoulussa paikalla oleva terveydenhoitaja, opettajat tai avustajat. Kuraattori antaa esikouluikäisille konsultaatiopalvelua sekä tarvittaessa yksilövastaanottoja.

1.-9. -luokkalaiset sekä opiskelijat
Terveydenhoitaja pyrkii tekemään terveystarkastukset vuosittain oppilaille. Laajat terveystarkastukset tehdään 1, 5 ja 8-luokilla, sekä lukiossa kakkosluokalla. Silloin terveydenhoitajan tarkastuksen lisäksi tehdään myös lääkärintarkastus. Kuraattori ottaa vastaanotolle vuosittain 1, 6, 7 ja 9.-luokkalaiset sekä lukion 3. luokkalaiset. Tarvittaessa terveydenhoitaja ja kuraattori ottavat vastaanotolle myös muissa asioissa tai ongelma/huolitilanteissa.  Koululääkärin vastaanotto on terveystarkastusten yhteydessä, muulloin aika lääkärille täytyy varata terveyskeskuksen/päivystyksen ajanvarauksen kautta.
Hammaslääkäriin tulevat henkilökohtaiset kutsut kaikille oppilaille.
Koulupsykologi ottaa vastaan sekä koululla että Teuvan terveyskeskuksessa sovitusti. Ajan voi varata joko terveydenhoitajan/kuraattorin kautta, wilmalla tai puhelimitse suoraan psykologilta. Koulupsykologi ottaa vastaanotolle, jos oppilas tarvitsee kartoitusta psyykkisen hyvinvoinnin ongelmissa tai hoitoon ohjausta.

Vanhemmat ovat kouluterveydenhoitajan tärkeitä yhteistyökumppaneita. 
Jos lapsen kehityksessä tai olemisessa, joku asia askarruttaa, voitte ottaa yhteyttä.

Kouluterveydenhoitaja Laura Pakkala on tavattavissa yhtenäiskoulun yläkoulun rakennuksen 
toisessa kerroksessa, osoite on Porvarintie 49.
                                                
Yhteyttä voi ottaa puhelimitse p. 040-5460118, sähköpostilla laura.pakkala@llky.fi tai wilman kautta